In de weien in het heuvelachtige Zuid Limburg, lopen de Aberdeen Angus runderen van Familie Kleijnen.
De runderen van Heuvel Angus zijn bij familie Kleijnen verzekerd van een goed leven. De koeien worden niet te jong geslacht, ze hebben zowel in de stal als in de wei voldoende ruimte en krijgen voer van premium kwaliteit.
Is er geen gras meer of word het te nat in het najaar dan kunnen ze lekker naar binnen. Een nieuwe stal zorgt er voor dat ze van de comfort die ze buiten hebben ook binnen kunnen genieten.
Een rundveepotstal waarbij ze lekker kunnen liggen in het stro en kunnen gaan eten en drinken wanneer ze maar willen. Voor comfort en dierwelzijn zijn bepaalde zaken belangrijk. Ventilatie, licht, voldoende leefruimte, klimaat en een lekker ligbed zijn de belangrijkste zaken voor een gelukkig rund, En een gelukkig rund is een gelukkige boer.
Het kalf drinkt dus bij de moeder en gedurende de periode op de wei kan deze gemoedelijk vrij rondlopen. Alle moeders lopen met hun kroost in het bijzijn van een dekstier als een kudde in de wei. Zodra de runderen voor de winterperiode de stal op komen worden de kalveren gespeend ( dit is het scheiden van de moeder en het kalf)
Het kalf is nu groot genoeg om voor zichzelf te zorgen en moeder kan zich voorbereiden op de geboorte van een nieuw kalf (als de stier zijn werk goed gedaan heeft) De stierkalveren en vaarskalveren worden apart gehouden. De vaarsklaveren kunnen rustig opgroeien tot ze zelf een kalfje krijgen en dus moeder worden, de stierklaveren worden aangehouden tot de tussen de 2 en 3 jaar zijn. Ze mogen rustig groeien en worden niet zo snel mogelijk slachtrijp gemaakt
De runderen beheren gebieden van zowel Staatsbosbeheer als Limburgs Landschap. In sommige gebieden lopen zij zelfs het hele jaar buiten. Deze extensieve vorm van beheer zorgt ervoor dat de natuur terug komt in het vlees.
Op ons bedrijf passen we zeer terughoudend kunstmest toe, in principe enkel op onze huisweides voor de eerste snede gras, om er voor te zorgen dat er voldoende voer is voor de winter. Het verkrijgen van wintervoer is het doel waar we het hele jaar door aan werken. Door uitbreiding van het areaal, door beschikking te krijgen over gebieden van particulieren en natuurorganisaties, hopen we in de toekomst het bedrijf om te zetten naar biologisch.